12 lokakuu 2023

Kun lämpötilat ovat vielä reilusti plussan puolella, aloitetaan jalostamolla varautuminen talveen

Nesteen Porvoon jalostamon prosessiyksiköt ja putkistot ovat taivasalla, ja siksi Suomen vaihtelevat sääolosuhteet pitää ottaa huomioon. Ukkonen, rankkasade, pakkanen ja sen jälkeen pikainen sään lauhtuminen rasittavat prosessia, laitteita ja putkistoja. Tähän aikaa vuodesta lämpötilat vaihtelevat useista plusasteista yöpakkasiin. Porvoon jalostamolla aloitamme talveen varautumisen jo hyvissä ajoin. Tarkistamme ja valmistelemme eri prosessien osat tulevaa kylmää kautta varten. 

Jalostamon prosesseja ohjataan instrumentoinnin kautta. Talveen varautumisessa tarkistetaan, että mittausten ja ohjausten lämmitys ja eristys toimivat. Esimerkiksi jalostamon alueella näkyvien vihreiden putkien sisällä on itse putken lisäksi eriste ja lämpösaatto, ja niitä ympäröi peltikuori. Lämpösaatolla varmistetaan, että putki ei pääse jäätymään. Nämä lämpösaatot tarkastetaan talvea varten.  

Lisäksi tehdään erilaisia moottorien jäätymisen estämiseen tarkoitettujen järjestelmien tarkastuksia. Myös henkilöstön turvallisuusvälineet, kuten turvasuihkujen ja silmien huuhtelupisteiden toimivuus pitää varmistaa pakkasten lähestyessä. Samalla viemäreiden ja nesteiden keräilyjärjestelmien sulanapito varmistetaan lumen ja jään tulon varalta, ja palopostit tarkastetaan.

Tarkastaminen ja kunnossapito ovat osa jalostamon työntekijöiden jokapäiväistä arkea, mutta erityisen tärkeitä, kun lähestytään kylmää tai rajujen lämpötilavaihteluiden kautta. Vuodenajalla on myös merkitystä kun ajoitetaan suurseisokkeja eli jalostamon laajoja huoltopysäytyksiä. Ne pyritään ajoittamaan ajanjaksolle, jolloin lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella. Näin voidaan estää esimerkiksi jäätymisiä. Ja tottahan sekin on, että hyvällä säällä ulkotyön tekeminen on meille työntekijöillekin mukavampaa.

 

Haluaisitko kysyä meiltä toiminnastamme? Ota yhteyttä >>