8 kesäkuu 2020

Muovi on ylivertainen materiaali myös koronapandemian aikakaudella

Teksti: Heli Poikonen
Kuva: Borealis

Vaikka yhteiskunnallisessa keskustelussa muoviin suhtaudutaan usein kriittisesti, on koronapandemia hyvä muistutus siitä, miten tärkeä, välttämätön ja ylivertainen materiaali muovi on monissa yhteiskunnalle elintärkeissä toiminnoissa.

Muoviraaka-aine on kriittinen materiaali terveydenhuollossa, kuten lääkkeiden valmistus- ja jakelupakkauksissa, näytteidenottovälineissä ja -pakkauksissa, sekä suojaimissa eli juuri niissä tuotteissa, joita nyt tarvitaan kipeästi. Terveydenhuollossa materiaalin on oltava äärimmäisen puhdasta ja läpäisemätöntä.

Terveydenhuollon lisäksi muovi on kestävyytensä ja puhtautensa ansiosta paras materiaali elintarvikkeiden säilyvyyden turvaamisessa. Muovia tarvitaan myös moniin muihin käyttökohteisiin, kuten juomaveden jakeluun ja korvaamaan painavia autonosia kevyemmillä, jolloin päästöt ilmakehään vähenevät. Lisäksi muovia tarvitaan kaapeliteollisuudessa ja myös uusissa energiaratkaisuissa kuten tuuli- ja aurinkovoiman energiantuotannossa ja –siirrossa.

Borealiksella tehdään pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystyötä ja keskitytään suunnittelemaan korkealaatuisia muoviraaka-aineita yhteiskunnan kannalta välttämättömiin kohteisiin. Suunnittelussa otetaan huomioon myös tuotteiden kierrätettävyys.

Oikein käytettynä ja kierrätettynä muovi on monissa käyttökohteissa välttämätön materiaalivalinta.